levandulový elixír

Levandulový elixír zaručeně pomůže se spánkem

Markéta Jurištová/

Levandule je jedna z bylinek, které vydatně pomáhají nespavcům k lepšímu usínání. Naštěstí roste i v našich zeměpisných šířkách a délkách. Z levandule se dá připravit, mimo jiné, úžasný levandulový elixír, po kterém usnete do pár minut.

Článek

Tento elixír je vlastně kombinací levandulového sirupu a medu. Med má totiž také skvělé vlastnosti co se usínání týče. Věděli jste, že lžička medu před spaním je také velice dobrým uspávadlem?

Protože je červen, měsíc levandulí, je úplně ideální doba na přípravu tohoto zázraku. Výhodné je vykouzlit napřed sirup a z jeho části pak namíchat elixír.

Úplně nejdříve je potřeba nastříhat stonky s rozkvetlými květy levandule. Doporučuji použít čerstvě rozkvetlé a pokuste se, prosím, nevysbírat všechny květy, nechte něco pro včely, které vám budou velice vděčné.

Květy nechte lehce zavadnout do druhého dne. Je to proto, aby se z nich vypařila přebytečná voda a odstěhovali broučci.

Stonky odstřihněte, a protože také obsahují silici, která hezky voní, můžete je nastříhat na malé kousky, dát do misky a využít jakou pot-pourri.

Na následující recept byste měli mít připraveno:

  • cca 100g levandulových květů
  • 1,5 l vody,
  • 1,25 kg krupičkového cukru
  • 250 ml medu
  • 25g kyseliny citronové

Také si pečlivě nachystejte lahvičky. Určitě je vymyjte vařící vodou a vydezinfikujte nějakým alkoholem (včetně uzávěru). Počítejte, že ve výsledku budete mít cca 1,5 litru levandulového sirupu a 0,5 litru usínacího elixíru.

Postup

  • 1,5 litru vody převaříme a necháme lehce vychladnout. Voda by měla být teplá, ale ne vroucí.
  • Do skleněné mísy nasypeme levandulové květy a zalijeme je lehce vychlazenou, převařenou vodou. Promícháme a necháme stát cca 20 minut (voda opět o něco vychladne).
  • Do mísy s vodou a levandulí přidáme kyselinu citronovou a znovu zamícháme. Necháme vychladnout tak dlouho, abychom to všechno mohli dát bez problémů do ledničky. Všimněte si jak levandule začne pouštět do vody barvu. Nádhera!
  • V lednici bude zakrytá mísa s levandulovým pokladem do druhého dne. Pokud chcete mít ledničku provoněnou levandulovou vůní, přikryjte mísu alobalem, pokud ne, zakryjte ji potravinářskou folii.
  • Cca po 24 hodinách vytáhněte z ledničky mísu s vodou a levandulí. Sceďte přes jemné sítko a růžovo-fialovou vodu dejte do kastrolu, přidejte 1,25 kg cukru a zahřívejte až se cukr rozpustí(nevařte!). Tímto můžete prohlásit levandulový sirup za hotový a začněte míchat elixír.
  • Oddělte 250ml teplého levandulového sirupu. Do něj přidejte 250 ml medu a promíchejte. Vzniklá směs se vzájemně propojí a levandulovo-medový zázrak je hotový.
  • Přelijte sirup i elixír do připravených nádob. Pokud máte to štěstí, že máte sklep, šup se vším do sklepa, jinak do ledničky.

Sirup se může využít klasicky s bublinkovou i nebublinkovou vodou, dobrý je do čaje jako sladidlo. Fantazii se meze nekladou. Trocha sirupu nebo elixíru je fenomenální i v proseccu místo jahod. Levandulový elixír si samozřejmě hlavně dopřejte před spaním. Aby se vám lépe usínalo, měla by stačit jedna čajová lžička.

Kdybyste se v mezičase, při přípravě elixíru, nudili a zbyly vám ještě nějaké levandulové květy, můžete si vykouzlit levandulový olej, nebo levandulovou sůl do koupele.

V tomto případě nebudu dávat přesné poměry, záleží na tom, kolik té levandule máte. Prostě přiměřeně, přiměřeně. Na levandulový olej můžete použít panenský olivový olej, který asi máte běžně po ruce (nebo i jiný, který nemá silné aroma a barvivo, třeba mandlový nebo meruňkový). Olivový olej sice specificky voní, ale v kombinaci s levandulí se překvapivě vytvoří velice příjemný lehounký voňavý mix. Vezměte si řádně vyčištěnou sklenici, nasypejte do ní květy levandule a zalijte olejem tak, aby byly ponořené. Sklenici zavřete, dejte na polosvětle místo a to je skoro všechno. Pak už jen čekáte asi tak jeden měsíc, nebo dva (jednou jsem zapomněla sklenici s květy v koupelně asi půl roku a nic se nestalo), přecedíte přes silonovou punčochu a máte vlastnoručně vyrobený tělový levandulový olejíček.

Koupelová sůl s levandulí je ještě jednodušší, květy levandule prostě jen zasypete hrubozrnnou solí (poslední vrstva by měla být sůl), necháte stát aspoň měsíc a hotovo.

Přeji vám krásné levandulové tvoření!


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *